Get Adobe Flash player

Keglanje

Kegljanje šport ali samo rekreacija? Posamezniki ali ekipe? Način kegljanja 4 x 30 lučajev ali borbene igre, igranje turnirjev ali prijateljskih tekem, lahko pa samo rekreacijsko druženje.
Vse kar je povezano z kegljanjem je druženje večjega števila posameznikov in posameznic. Poudarek je na druženju, ko se srečujemo na različnih kegljaških prireditvah se med kegljači razvije posebna vez, katera sčasoma postane nekaj posebnega - prijateljstvo, kar je pravzaprav z drugimi besedami povedano tekmovalnost in rivalstvo med posamezniki in ekipami. Tekem se v zadnjih letih udeležuje tudi večje število navijačev, kateri si dajemo duška z glasnim navijanjem in spodbujanjem.
Kegljanje sega v daljno preteklost…….
KeglanjeKeglja se na za to pripravljenih kegljiščih, katera se nahajajo znotraj zaprtih objektov ali športnih dvoran. Kegljišča so lepo urejena in vzdrževana saj klubi skrbijo za njih, da imajo čim boljše tekmovalne pogoje. Imamo pa tudi kegljanje, (ki je bolj družabne narave), katerega igramo zunaj na prostem (Rusko kegljanje - 9 kegljev in krogla na vrvi).
Kegljanje je naj-trofejnejši slovenski šport. Slovenski kegljači so bili prvi slovenski športniki, ki so osvojili naslov svetovnih prvakov po osamosvojitvi Slovenije. Imamo tudi kar nekaj klubskih evropskih prvakov. Tako kegljači in kegljačice so dosegli večje število svetovnih rekordov med posamezniki velja omeniti Barbaro Fidel, katera je še sedaj nosilka svetovnih rekordov v različnih panogah kegljanja in je stalna članica Slovenske ženske reprezentance v kegljanju. Med moškimi ne smemo pozabiti na našega prijatelja sedaj že legendarnega Franca Kirbiša, kateri še vedno (kljub veteranskemu statusu) spada v sam vrh najboljših Slovenskih kegljačev in rad mladičem pokaže, da se z njim ni šale na stezi – saj še vedno podira na tekmo kot po tekočem treku več kot 600 kegljev.
Kegljanje je tako moštveni kot individualni šport, pri katerem se podira keglje (9 kegljev). V Evropi, kjer je najbolj razvito, je okoli 135 000 registriranih igralcev.

Vsem skupaj pa povabilo pridružite se klubom in krožkom, da spoznate užitke kegljanja in najdete tudi že v zrelih letih svoj pravo razvedrilo - predvsem pa naredite nekaj zase. Preženete tegobe in razmišljanja o boleznih ali osamljenosti, saj boste sedaj ob sebi imeli prijatelje kegljače.